Χανιά , ΕΛ - 37 C

Τοποθεσία

Πληροφορίες για το όμορφο νησί μας

Ανακαλύψτε την Παλαιόχωρα Χανίων: Το στολίδι της Νοτιοδυτικής Κρήτης

Η Παλαιόχωρα είναι ένα μέρος που δεν θα βαρεθείτε ποτέ. Μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα, τον ήλιο, την ύπαιθρο, τις νοστιμιές της κρητικής κουζίνας, τα έθιμα και τις παραδόσεις που διατηρούν οι ντόπιοι, καθώς και τη φιλοξενία τους και τη οικειότητα που θα νιώσετε αμέσως μόλις φτάσετε στην Παλαιόχωρα. Θα σας καλωσορίσει σαν να ήταν το σπίτι σας. Το κλίμα είναι υπέροχο: υγιεινό, ήπιο, μεσογειακό, χωρίς υγρασία. Η θάλασσα είναι σμαραγδένια μπλε, εξαιρετικά καθαρή και με ποικιλία ακτών που θα σας προσφέρουν την ευχαρίστηση που αναζητάτε.

Το ψάρεμα, το σέρφινγκ, οι βόλτες με βάρκα, οι απομονωμένες αμμώδεις παραλίες και οι μικροί κλειστοί κόλποι σας καλωσορίζουν κοντά στη φύση. Σε όποια πλευρά του χωριού κι αν βρεθείτε, με λίγα λεπτά περπάτημα θα βρείτε μια παραλία για κολύμπι. Η δυτική ή ξακουστή οργανωμένη παραλία, η Παχιά Άμμος, και η ανατολική παραλία, τα άψογα καθαρά Χαλίκια με τα βότσαλά της. Αυτές οι παραλίες είναι βραβευμένες με τη γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Ιστορία

Η Παλαιόχωρα αποτελεί έναν οργανωμένο καλοκαιρινό προορισμό για τους επισκέπτες και αποτελεί ιδανική τοποθεσία ώστε να έχετε εύκολη πρόσβαση στις τριγύρω περιοχές. Η ιστορία της σας προσκαλεί σε ένα όμορφο ταξίδι στο παρελθόν. Έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, μουσεία και πολλές μικρές παλιές βυζαντινές εκκλησίες γύρω από την Παλαιόχωρα. Επιπλέον, αν είστε λάτρης της πεζοπορίας, στην Παλαιόχωρα θα απολαύσετε την εξερεύνηση της υπέροχης νοτιοδυτικής ακτής της Κρήτης και της πλούσιας πράσινης υπαίθρου που εκτείνεται έως τα δραματικά και απότομα Λευκά Όρη. Οι ευρωπαϊκές διαδρομές πεζοπορίας Ε1 και Ε4 περνούν μέσα από την πόλη. Οι διακοπές στην Παλαιόχωρα αποτελούν καλή βάση για εξερεύνηση των χωριών, θέρετρων, ιστορικών τοποθεσιών, μοναστηριών, αρχαιολογικών πόλεων, σπηλαίων και φαραγγιών.

Το 1278, ο Βενετός στρατηγός Μαρίνος Γραδενίγος έχτισε ένα φρούριο στην περιοχή της Παλαιόχωρας, το οποίο ονομάστηκε "Καστέλι Σελίνο". Το φρούριο έδωσε το όνομά του σε ολόκληρη την επαρχία, που προηγουμένως ονομαζόταν "Ορίνα", η οποία μετονομάστηκε τότε σε "Σελίνο". Το φρούριο καταστράφηκε το 1332 και ξαναχτίστηκε το 1334. Κοντά στο φρούριο, οι Βενετοί ίδρυσαν έναν νέο οικισμό για εργάτες και εμπόρους που ονομάστηκε Βούργος (burg). Ο πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα κατέστρεψε το φρούριο το 1539, αλλά αργότερα, το 1595, ο Ντολφ το ανακαίνισε.

Παραλίες

Περιτριγυρισμένη από τα κρυστάλλινα νερά του Λιβυκού Πελάγους και φωλιασμένη στο φόντο των Λευκών Ορέων, η Παλαιόχωρα καυχιέται για μια πληθώρα εντυπωσιακών τοπίων. Η πόλη είναι γνωστή για τις ποικίλες και παρθένες παραλίες της, καθεμία με τη δική της μοναδική γοητεία. Από τις χρυσές αμμουδιές της Παχιάς Άμμου μέχρι τις βοτσαλωτές ακτές του Γιαλισκαρίου και τους απομονωμένους κολπίσκους του Κριού, υπάρχει ένα ιδανικό σημείο για κάθε λάτρη της παραλίας.

Αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείτε

Παραλία Παχιά Άμμος

Η Παχιά Άμμος είναι η κύρια παραλία της Παλαιόχωρας, γνωστή για τη μεγάλη έκταση της χρυσής άμμου και τα κρυστάλλινα νερά της. Είναι ιδανική για ηλιοθεραπεία, κολύμπι και διάφορα θαλάσσια σπορ. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και πολλές παραθαλάσσιες ταβέρνες και καφέ όπου μπορείτε να απολαύσετε τοπική κουζίνα και αναψυκτικά. Τα ήρεμα και ρηχά νερά το καθιστούν ιδανικό μέρος για οικογένειες με παιδιά.

Ενετικό Φρούριο (Σέλινο Καστέλι)

Το Ενετικό Φρούριο, επίσης γνωστό ως Καστέλι Σελίνο, είναι ένας ιστορικός χώρος που βρίσκεται σε ένα λόφο στην Παλαιόχωρα. Χτισμένο τον 13ο αιώνα από τους Ενετούς, το φρούριο προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη, την ακτογραμμή και το Λιβυκό Πέλαγος. Περιδιαβαίνοντας τα ερείπια, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τη στρατηγική σημασία της πόλης κατά τη μεσαιωνική περίοδο. Είναι ένα εξαιρετικό σημείο για τους λάτρεις της ιστορίας και για όποιον θέλει να απολαύσει την εντυπωσιακή θέα της γύρω περιοχής.

Παραλία Ελαφονήσι

Λίγο μακριά από την Παλαιόχωρα, η παραλία Ελαφονήσι είναι μία από τις πιο διάσημες και όμορφες παραλίες της Κρήτης, γνωστή για την ροζ άμμο και τα τιρκουάζ νερά της. Είναι ένα φυσικό θαύμα που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η ρηχή λιμνοθάλασσα είναι ιδανική για περπάτημα, ενώ η μοναδική ροζ απόχρωση της παραλίας προέρχεται από θρυμματισμένα κοχύλια που αναμειγνύονται με την άμμο. Το Ελαφονήσι είναι επίσης προστατευόμενη περιοχή λόγω του μοναδικού οικοσυστήματός του, καθιστώντας το απαραίτητο προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και τους φωτογράφους.